REGELE CERB

de Carlo Gozzi / regia: Tudor Lucanu

MI
04
SEPTEMBRIE
19:00
SALA MARE

OGLINDA NEAGRĂ

după nuvelele Roaba și Suflul de Luigi Pirandello / regia: Roberto Bacci

VI
06
SEPTEMBRIE
19:00
STUDIO „EUPHORION“

12 OAMENI FURIOȘI

de Reginald Rose / regia: Tudor Lucanu

07
SEPTEMBRIE
19:00
SALA MARE

O NOAPTE FURTUNOASĂ

de I.L. Caragiale / regia și ilustrația muzicală: Dragoș Pop

DU
08
SEPTEMBRIE
19:00
SALA MARE

CUM S-A ÎNDRĂGOSTIT DOMNUL GHERASE DE CLARA SMITH

de Cosmin Stănilă / regia: Doru Vatavului

VI
13
SEPTEMBRIE
19:00
STUDIO „EUPHORION“

ÎNGER ȘI DEMON

după poezii de Mihai Eminescu și Veronica Micle / regia, scenografia şi selecţia muzicală: Emanuel Petran

DU
15
SEPTEMBRIE
19:00
STUDIO „EUPHORION“

 Arhivă de afişe

Galerie foto

Galerie video


A XII-a ediție a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, care va avea loc în perioada 16-20 octombrie 2024, va aduce în atenția publicului o temă extrem de relevantă pentru contextul socio-cultural contemporan: Alterități.

 

Desprinzându-se din problematicile abordate direct sau indirect de cele mai recente spectacole ale stagiunii Teatrului Național clujean, tema „alterității" propune lansarea unor întrebări fundamentale astăzi: Cine este celălalt, străinul, dar semenul meu cu care conviețuiesc? Sunt eu, om al secolul XXI, o ființă unitară, consecventă cu mine însămi, sau există conflicte interioare, identitare, sufletești pe care trebuie să mi le asum și cărora trebuie să le caut rezolvare? Ce înseamnă să mă pun în locul celuilalt, să fiu celălalt, să privesc realitatea cu alți ochi, din afară? Dacă aș fi altul/alta, ce aș fi, cum aș fi? Îmi pot recunoaște rolurile jucate zi de zi? Mai pot distinge, în cotidianul inundat de virtualitate, între adevăr și ficțiune? Este celălalt cel care cred eu că este? Sunt eu cel care cred că sunt? Cum influențează toate aceste frământări viața mea în societatea românească și europeană de astăzi?

 

Întâlnirile Internaționale de la Cluj, prin spectacolele și evenimentele pe care le prezintă, deschid astfel o platformă de dialog artistic în jurul acestor întrebări, invitând publicul clujean, alături de numeroși specialiști la nivel național și internațional, să găsească răspunsuri care ne permit să înțelegem lumea în care trăim și să căutăm împreună soluții viabile pentru o societate educată, conștientă și responsabilă de viitorul ei.Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca vă invită sâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, la ultima premieră a stagiunii 2023/2024: spectacolul Slujitorii Frumuseții, în regia lui Çağlar Yiğitoğulları.
 

Cu o intuiție a nuanțelor lirice și filozofice perfect racordată la potențialul fizic și psihic al actorilor, performerul de origine turcă Çağlar Yiğitoğulları concentrează poemul hindus Bhagavad Gita, parte a epopeii Mahabharata, într-un răvășitor dialog muzical despre imposibilitatea și, totodată, necesitatea acțiunii în situații-limită, despre împăcarea cu sine și despre transfigurarea sufletească deseori dureroasă, însă indispensabilă parcurgerii drumului către înțelepciune. Muzica lui Mihnea Blidariu armonizează ritmuri arhaice și contemporane și apropie spiritualitatea românească de cea orientală, construind în acest fel un univers sonor dominat de o sacralitate universală.

 

Cei șapte interpreți (Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța) primesc misiunea de a spune o poveste pe cât de veche, pe atât de rezonantă cu lumea interioară a fiecăruia dintre noi, spectacolul fiind astfel susținut în întregime de energia umană, capabilă să producă lumină în eterna luptă cu întunericul. Esența textului antic își regăsește așadar corespondențe în societatea contemporană, demonstrând permanența dilemelor profund umane care ne leagă de strămoșii și de urmașii noștri. 

 

 Teatrul Național „Lucian Blaga" Cluj-Napoca vă invită la avanpremiera și premiera spectacolului Regele cerb de Carlo Gozzi, în regia lui Tudor Lucanu. Cele două reprezentații vor avea loc joi, 4 iulie, de la ora 19:00, respectiv vineri, 5 iulie, de la ora 19:00, în Sala mare.

 

Scrisă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și definită ca un „basm teatral", piesa lui Gozzi spune o poveste plină de farmec despre căile deseori întortocheate care conduc către victoria binelui și a dreptății, într-o lume în care răul, minciuna și dorința de parvenire pe nedrept se ascund sub masca prieteniei și a loialității.

 

Tânărul rege Deramo își caută jumătatea printre tinerele ținutului pe care îl guvernează, negăsind însă nicio fată care să îndeplinească singura cerință: o iubire sinceră și pură. Cu ajutorul unui secret magic, primit în dar de la vrăjitorului Durandarte, monarhul reușește să citească gândurile acestora și o alege pe cinstita Angela, fiica lui Pantalone, spre ciuda intrigantului ministru Tartaglia, îndrăgostit și el de aceasta. Inducându-l în eroare și profitând de încrederea oarbă a regelui, ticălosul ministru îi uzurpă identitatea, ținându-l captiv în trupul unui cerb. Însă cu ajutorul magiei, toate măștile cad, iar adevăratele identități și intenții sunt dezvăluite. Iubirea iese învingătoare, iar aventurile care îl conduc pe erou către un final fericit dovedesc importanța perseverenței și a păstrării inocenței în confruntarea cu răul.

 

 Citește și: